Spre bucuria nostalgicilor, Cismigiu & Comp., una dintre cele mai iubite opere din literatura romana dedicate adolescentilor, romanul "lazaristilor" care a fascinat tineri din toate liceele, apare acum intr-o noua editie. Caci a venit randul noilor generatii sa descopere o lume disparuta - viata liceenilor interbelici - si sa se lase furate de universalitatea povestii lui Grigore Bajenaru: nazbatiile si sotiile coapte impreuna cu colegii de clasa; profesorii si poreclele lor trasnite; primele iubiri - toate invaluite de dulcea candoare specifica varstei. Printre concursuri literare, competitii sportive, excursii cu clasa, iesiri cu prietenii in Cismigiu, Grig si colegii lui se bucura din plin de o perioada de neuitat din viata oricarui adolescent: perioada unica si irepetabila a anilor de liceu.
Exista carti care, in ciuda diferentelor dintre vremurile in care au fost scrise si vremurile in care sunt citite, nu imbatranesc niciodata. Cismigiu & Comp. este una dintre aceste carti.
"Cartile scrise pentru adolescenti, desi mult mai bine reprezentate azi, existau si erau apreciate si inainte. Curiosi sa aflam care era oferta in alte vremuri, am coborat pe timp in jos si ne-am oprit la un bestseller al generatiei sale: Cismigiu & Comp. de Grigore Bajenaru. Dragos Irimescu-Mitocariu, din Iasi, pune trecutul si prezentul alaturi si ne sesizeaza asemanari si deosebiri cu toata seriozitatea — mai putin cand vine vorba de nazbatii de prin scoala. Radu Baiesu, muzeograf al Muzeului National al Literaturii din Bucuresti, si Irina Bortoi, fosta lazarista, impartasesc din reperele diferitor generatii. Inspirat de lectura, Dragos se hotaraste sa discute direct cu lazaristii interbelici intr-un text plin de suspans: Douazeci si patru de ore."
Asculta podcastul Fata/Verso cu Simina Popa si Claudiu Sfirschi-Laudat.