Varsta recomandata: 8-14 ani
De unde vine aceasta poveste?
Jules Verne a fost un scriitor francez, care a trait intre anii 1828 si 1905. Toata lumea il considera inventatorul genului stiintifico fantastic. Printre operele lui, se numara Calatorie spre centrul Pamantului si Ocolul Pamantului in 80 de zile. Cu 20.000 de leghe sub mari, care e titlul original al acestei povestiri, a realizat un lucru aproape extraordinar. Cand a scris el cartea, inca nu existau submarine. Existau anumite prototipuri, dar niciunul propriu-zis functional. Astfel, toate cele imaginate in aceasta carte au anticipat cu mult vremurile. Jules Verne era de-a dreptul fascinat de stiinta si avea capacitatea de a-si combina pasiunea cu talentul minunat de povestitor, creand aventuri emotionante, care-l informeaza pe cititor, concomitent, in legatura cu progresul stiintific si cu unele parti de lume necunoscute lui.
Citind o versiune prescurtata, mai noua, a unui roman clasic, un copil poate avea parte de o introducere placuta in lumea personajelor si a povestii fara a fi nevoit sa treaca peste frustrarea generata de vocabularul dificil sau de temele complexe.
Lecturand o versiune prescurtata a unui roman clasic, tanarul cititor poate dobandi un anumit sentiment de independenta, dublat de satisfactia de a fi in stare sa termine de citit o carte „pentru oameni mari“. Iar cand un copil devine fascinat de o poveste clasica, terenul este pregatit pentru viitoarele intrebari cu privire la temele istorisirii, personaje, poveste, detalii. Pe masura ce abilitatile de lectura ale copilului se dezvolta, apare in mod firesc si dorinta de a citi si versiunea originala a povestii.