Strangerea laolalta a majoritatii metodelor kinetice de terapie care se folosesc in recuperarea bolilor neuro si locomotorii este o actiune folositoare de trecere in revista a metodologiei atat pentru incepatori (studenti, rezidenti), cat si pentru avansati (medici specialisti, primari, kinetoterapeuti principali). Incepatorii gasesc bazele, iar avansatii au prilejul de a aprecia ce si cat le-a fost de folos in activitatile terapeutice cu deficientii neuro si locomotorii; ocazie de bilant, revederea culiselor mecanismelor de interventie, prilej de reflectie profesionala.
Cartea s-a nascut din dorinta autorilor de a initia si antrena kinetoterapeutul in activitatea didactica de PREDARE. Kinetoterapia este o modalitate de terapie care foloseste gimnastica recuperatorie. Ea se alatura celorlalte verigi terapeutice: masaje medicale, electroterapie, hidroterapie, ergoterapie, psihomotricitate. Kinetoterapia este principalul mijloc specific recuperarii, pe langa celelalte componente. Acesta implica miscarea prin gimnastica recuperatorie. Kinetoterapia se practica in scop profilactic sau terapeutic pentru stimularea posibilitatilor motrice sau pentru ameliorarea tulburarilor de tonus care produc intarzierea in achizitia motorie. Miscarea este o necesitate atat pentru fiecare structura a organismului in parte, cat si pentru organism in intregul sau, in scopul unei bune functionari si mentineri a conditiei fizice. Acesta carte dedicata kinetoterapiei pune la dispozitia cititorilor informatii utile despre metodele Kabat, Bobath, Vojta, Le Metayer, Margareth Rood, Kenny, Phelps, Temple Fay etc. Alte tratamente kinetoterapeutice concep metode complexe de gimnastica recuperatorie chiar daca au in componenta metode de activare si inhibare a unui singur muschi.
Autorii Florin Dragan si Liliana Padure pun la dispozitie o carte de kinetoterapie cu aplicatii practice intr-un context in care medicina a evoluat, ingloband metode si tehnici care nu demult erau considerate ca experimentale.